De zestiende etappe van de Vuelta a España is gewonnen door Jonas Vingegaard.
Explosieve finale
Kort maar krachtig. Zo zou je de zestiende etappe van de Vuelta a España kunnen omschrijven. Deze overgangsrit voerde de renners over een afstand van slechts 120,5 kilometer van Liencres Playa naar Bejes en kende een explosief einde. In Bejes wachtte namelijk een venijnige en explosieve finale. Deze ‘muur’ van 4,8 kilometer kende een gemiddelde van 8,8%, maar er waren ook geregeld uitschieters naar de 14 à 15%.
Ritoverwinning
Een kolfje naar de hand van de puncheurs, maar moesten we voor de ritoverwinning vooral kijken naar de vluchters? Of zouden de klassementsmannen het gaan uitmaken voor de dagzege? De renners koersten de voorbije dagen nog onder een bij momenten hevig brandende Spaanse zon, maar vandaag begon het Vuelta-peloton in grauwe en regenachtige omstandigheden aan de zestiende rit. Sterker, de coureurs werden tijdens de eerste kilometers ‘getrakteerd’ op een flinke regenbui.
Tien renners in de aanval, maar INEOS Grenadiers is niet mee
Tien renners lieten zich niet afschrikken door het weer en kozen voor het ruime sop. Groenetruidrager Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Louis Vervaeke (Soudal Quick-Step), Andreas Kron (Lotto Dstny), Romain Bardet, Max Poole (Team dsm-firmenich), Romain Grégoire (Groupama-FDJ), Paul Lapeira (AG2R Citroën), Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost), Matteo Sobrero (Jayco AlUla) en Samuele Battistella (Astana Qazaqstan) reden al snel een halve minuut voor het peloton uit, maar daar was nog niet iedereen tevreden over de situatie.
Onvermoeibare Groves initiator van nieuwe kopgroep, Jumbo-Visma controleert
In een zeer attractieve openingsfase kregen de renners maar geen tijd om op adem te komen, en was het wachten op een moment van vertwijfeling in het peloton. Nagenoeg het halve peloton probeerde er vanonder te muizen, maar niemand kreeg een vrijgeleide. Zo werd een duo-aanval van Bardet en Mattia Cattaneo in de kiem gesmoord. Halverwege de etappe was er nog altijd geen kopgroep, maar niet lang daarna ontstond er toch een vlucht van dit keer zes coureurs. De schijnbaar onvermoeibare Groves was de grote initiator.
Vingegaard gooit de knuppel in het hoenderhok
Het bleek een gevecht tegen de bierkaai, want met nog tien kilometer te gaan werden de vluchters bij de lurven gegrepen. Zo trokken we met een compact peloton naar de laatste klim, waar al snel een eerste schifting plaatsvond. Onder aanvoering van de Hongaarse kampioen Attila Valter werd de groep der favorieten uitgedund tot een twintigtal renners en dit bleek een aanzet tot een versnelling van Vingegaard. De Tourwinnaar gooide met nog vier kilometer te klimmen al zijn kaarten op tafel en sloeg meteen een mooi gaatje.
Enric Mas en Juan Ayuso halen Vingegaard in
En de concurrenten van de Deen? Die keken vooral naar elkaar, en waren blijkbaar niet bereid om de kastanjes voor elkaar uit het vuur te halen. Hierdoor liep Vingegaard, die wel volle bak doorreed, alsmaar verder uit. Een renner slaagde er echter in om Vingegaard in het vizier te houden, maar het was niet een van de geijkte namen. Het was Finn Fisher-Black, de beloftevolle Nieuw-Zeelander van UAE Emirates, die toch lange tijd gelijke tred wist te houden. Maar het gaatje helemaal dichtrijden, dat bleek dan net te hoog gegrepen voor de eerste achtervolger.
Roglic eindigt op de derde plaats
In de achtervolgende groep zagen we intussen een vreemd schouwspel, want geen enkele topper bleek bereid om het vuile werk op te knappen of een aanval op poten te zetten. Dit speelde Vingegaard overduidelijk in de kaart, die met meer dan een minuut voorsprong begon aan de laatste, nog wel bijzonder steile, kilometer. Dit bleek voor die andere topper van Jumbo-Visma, Roglic, het sein om te versnellen. De Sloveen leek ook weg te rijden van de rest en op weg naar een 1-2tje voor Jumbo-Visma, maar Enric Mas en Juan Ayuso reden weer naar het wiel van Roglic.